Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Summer Music From Winter People

Tο καλοκαίρι ήρθε νωρίς και θα μας αφήσει αργά.Μεταλλάς άνθρωπος κανονικά θα έπρεπε να έχω λιώσει το νέο Sabbath.
Επειδή όμως με τους ψυχαναγκασμούς δε τα πάω καλά,ακολουθούν οι  μουσικές  που άκουσα περισσότερο αυτή την καταραμένη εποχή και δρόσισαν τα θερμόπληκτα κύτταρα μου :

                    La Femme Nikita OST (1990)
Γαλλική ταινία δε μπορώ να δω ούτε για να σώσω τη ζωή μου.Ο Besson είναι μια εξαίρεση,αν και είναι καλύτερα όταν τις ιδέες του τις γυρίζουν άλλοι σκηνοθέτες (βλέπε Danny The Dog,Revolver,Lockout,Colombiana)και στα αγγλικά.
                                   Έχω δει το remake,έβλεπα τη σειρά στα μέσα των '90s,νομίζω πως έχω δει και το αυθεντικό.Δεν έχει καμιά σημασία,το soundtrack είναι καλύτερο από τη ταινία.Ατμοσφαιρικό,ταξιδιάρικό,ένας χειμωνιάτικος αέρας που κατεβάζει έστω και για λίγο τη θερμοκρασία.Ιδανικό για νυχτερινό περπάτημα ή οδήγηση,η διαδρομή αποκτά κινηματογραφική γοητεία.
                                   Κάπου δείχνει την ηλικία του η μουσική του Serra,(τα 80's Big Babol πλήκτρα σε κάποια σημεία φανερώνουν τις ρυτίδες) παρ'όλα αυτά παραμένει ένα εξαιρετικό soundtrack.Με λίγη προσπάθεια βρίσκεται εκεί έξω.
                   Lone Crows/Heavy Glow Split
Μη ψάξεις κανείς,δεν υπάρχει τέτοιο split,δική μου πατέντα είναι.
Στη μια πλευρά μια φετινή ανακάλυψη οι Lone Crows από τη Minneapolis.Ωραίοι,70's rock και bluesy,ό,τι πρέπει για το θερινό αποκάρωμα και τα ατελείωτα μεσημέρια του.Μπάντα που θυμίζει Fleetwood Mac (εννοείται μόνο με Peter Green) δε μπορεί να είναι κακή.
                            Αφού το μελάνι της νύχτας ποτίσει το εξώφυλλο τ'ουρανού,ανεβάζουμε στροφές και βάζουμε τη Β πλευρά
Το EP αυτό είναι από τα πιο χορταστικά των τελευταίων ετών.Μεγάλο συν πως ηχογραφήθηκε ζωντανά σε ένα βράδυ.Ο ήχος στάζει  ιδρώτα και καύλα.Το rhythm section σε βουτάει απ'το σβέρκο σαν νυμφομανής πορνοστάρ.Η κιθάρα ένα μπάσταρδο του Hendrix που θα βρει όλα τα G-spots της ακοής σας.Τα φωνητικά υπολείπονται ελαφρώς -έχουν μια Q.O.T.S.A. χροιά- αλλά μη σας αποθαρρύνει αυτό,το The Filth And The Fury (τι τίτλος) είναι από τα πιο καυλιάρικα δισκάκια της δεκαετίας.Αρχιδάτο,riffατο rock και όχι σαπουνόφουσκες και ζαχαρόνερο σε λαμέ περιτύλιγμα.


                      Vangelis - Oceanic (1996)
 Uberclassic.Μετά το soundtrack του Blade Runner (ίσως το καλύτερο όλων των εποχών) το δεύτερο αγαπημένο μου από τον Βάγγο.Δε χρειάζονται πολλά λόγια,το πιο φτηνό και πιο αποτελεσματικό υποκατάστατο των διακοπών που υπάρχει,μετά από 50:41,θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα ντους,για να ξεπλύνετε την άμμο και την αρμύρα από τις θάλασσες του κόσμου.
           Dengue Fever - Cannibal Courtship (2011)
Αρχίζω και ανησυχώ με τον εαυτό μου.Hipsterας στα 32;Tους Dengue Fever τους ανακάλυψα τυχαία.Έψαχνα για surf διασκευές και κάποιο site τους είχε ως αναφορά.Καμία σχέση.Είχα κουραστεί απ'το ψάξιμο,οπότε πριν το κλείσω,είπα να ρίξω μια αυτιά.Πρώτα άκουσα αυτό
Not bad.Δε τρελάθηκα κιόλας.Μετά έβαλα και αυτό 
Τhe feel good hit of the summer.Και μετά από τις 4 σερί φορές που το άκουσα,είπα να το ψάξω λίγο παραπάνω.
Oι Dengue Fever συνδυάζουν το rock με τη pop μουσική της Καμπότζης.Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τα αδέρφια Holtzman και την karaoke τραγουδίστρια Chhom Nimol.
                                      Πρωτότυπο χαρμάνι,με κιθαριστικές μελωδίες βουτηγμένες στη χρυσόσκονη των 60's,αρκετό pop αφρόγαλα και μια φωνή που ξεχωρίζει.Η Nimol είναι περίπτωση Klaus Meine.Η προφορά των αγγλικών της,όχι μόνο δε τη χαντακώνει αλλά την κάνει να ξεχωρίζει.
                                      Ωραιότατο cd,ειδικά για μουσικό φόντο ενώ κάνετε ό,τιδηποτε χαλαρό.Προσωπικά θα ήθελα λίγο γκάζι και ψυχεδέλεια ακόμα,αλλά η κιθάρα - ούτι του θεούλη Holtzman παίρνει bonus ποζεριάς και καλύπτει το χάντικαπ.Διεστραμμένη μουσική φαντασίωση,συνεργασία της κοπελιάς με Mastodon.Τσεκάρετε και τα πιο παλιά,όλο και κάτι καλό θα βρείτε.
                    Mogwai - Les Revenants
Με soundtrack γαλλικής ταινίας ξεκινήσαμε,με soundtrack γαλλικής σειράς θα τελειώσουμε.Για τις γαλλόφωνες παραγωγές τα είπαμε,μη τα ξαναλέμε.Όταν βγει το αμερικανικό remake ίσως ασχοληθώ.Κάτι με ζόμπια είναι πάντως.
                                      Η μουσική ένδυση των Σκωτσέζων είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα.Φθινοπωρινό άρωμα για τις μικρές ώρες.Δεν είναι το καλύτερο τους,έχει μερικά κομμάτια όμως που γεμίζουν το δωμάτιο και το μυαλό με  το σκοτάδι του δάσους.
                                 B - Sides
 For A Few Guitars - A Tribute to Morricone's Spaghetti Western Themes,Grails - Deep Politics,Alice In Chains - Jar Of Flies,Contagion OST,Code 46 OST.
                               Bonus Disc
                      Bittenight Playlist Vol.I 
Winter is my summer (and not bitches on beaches)
 1)The Sonics - The Hustler
 2)The Sonics - Shot Down
 3)Brother Dege - Too Old To Die Young
 4)The Black Keys - Elevator 
 5)Clutch - Mr.Freedom 
 6)Motorhead - Shine 
 7)Guns 'n' Roses - Buick Makane
 8)Nick Cave & Neko Case - She's Not There 
 9)The Zombies - Just Out Of Reach 
 10) Jefferson Airplane - Young Girl Sunday Blues 
11)Janis Joplin - Flower In The Sun 
12)The Doors - 5 To 1
13)Allah Las - Sacred Sands
14)Phoebe Killdeer & The Short Straws - The Fade Out Line  
15)Baby Woodrose - Madness Of Your Own Making

 

 

3 σχόλια:

  1. αν είσαι σε φάση για soundtrack μουσική(και παρεμφερή) άκου το καινούργιο Ulver,είναι ορχηστρικό/ηλεκτρονικό και πολύ πολύ καλό...γενικά όλα good αδερφέ;εγώ γύρισα χθες βράδυ Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς τα παιδιά,πως περάσαμε;Εδώ ήσυχα.Πήρα μια δόση από το νέο Ulver,κυκλοφορεί κάπου εκεί έξω;Και το νέο Katatonia με ψήνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή