Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Flavor of the month

                             Blow Out (1981)

Ο Jack Terry είναι τεχνικός ήχου,εργάζεται σε εταιρεία παραγωγής θρίλερ.Ο παραγωγός δεν είναι ευχαριστημένος από τη δουλειά του και του ζητάει να βρει καλύτερα ηχητικά εφέ για την τελευταία ταινία.Ο Jack πηγαίνει μια νυχτερινή βόλτα στο πάρκο έχοντας μαζί τον εξοπλισμό του.Ψάχνοντας για ήχους βλέπει ένα αυτοκίνητο να φεύγει από τη πορεία του και να πέφτει στη λίμνη.
                                         Βουτάει στο νερό και σώζει τη Sally.Ο δεύτερος επιβάτης (γερουσιαστής και υποψήφιος πρόεδρος) είναι νεκρός.Sally και Jack φυγαδεύονται από το νοσοκομείο,οι συνεργάτες του γερουσιαστή προσπαθούν να κουκουλώσουν την υπόθεση.Κανείς δε πρέπει να μάθει πως υπήρχε κι άλλος επιβάτης στο αυτοκίνητο και μάλιστα πόρνη.
                                         Ο Jack ακούει τη κασέτα από το βράδυ του ατυχήματος.Ανάμεσα στους ήχους εντοπίζει πυροβολισμό.Αποφασίζει να το ψάξει περισσότερο.Ο ιστός αρχίζει να υφαίνεται γύρω του..
                                             Αν και πήρε θερμές κριτικές,το Blow Out δε πήγε καλά εισπρακτικά.Παρότι ψιλοξεχασμένη σήμερα και στη B side λίστα της φιλμογραφίας του De Palma,η ταινία είναι από της καλύτερες του Αμερικανού.
                                              Με τη αύρα και το πνεύμα των 70's και ανάλογων ταινιών (Three Days Of The Condor,All The President's Men,The Conversation) να τραβάει τις γραμμές σ'ενα καμβά που όλο και σκοτεινιάζει.Travolta και Allen απόλυτα πειστεικοί ενώ ο Lithgow είναι ανατριχιαστικός χωρίς καν να προσπαθεί.
                                              Η πραγματική ομορφιά του Blow Out όμως είναι η ατμόσφαιρα του.Όσο κυλάνε τα λεπτά,νιώθεις τους τοίχους να πλησιάζουν,ένα αόριστο συναίσθημα ασφυξίας να γίνεται όλο και πιο έντονο.Οι κωμικές σκηνές (με τη παραγωγή του σαπιοθρίλερ) δίνουν ανάσες πριν η πλοκή σε βουτήξει πιο βαθιά στο αναπόφευκτο.
                                                Στη σκιά του φιλμ,παράλληλα με την πλοκή βλέπουμε και πως γυρίζεται μια ταινία,μια ιδέα (a film within a film) που ο De Palma προσπάθει ν'αναπτύξει στο Body Double ανεπιτυχώς.
                                                 Ο Τarantino το έχει στη λίστα με τις αγαπημένες του ταινίες.Kαι μπορεί ως σκηνοθέτης εδώ και χρόνια να μη μου λέει και πολλά,αλλά σίγουρα έχει γούστο στις ταινίες και τις μουσικές.




                        Brooklyn's Finest (2009)
Brownsville,μια από τις πιο σκληρές γειτονιές του Brooklyn.65 τμήμα.Οι ζωές τεσσάρων ανθρώπων,οι δυσκολίες,το κόστος των επιλογών και τέσσερις πορείες που καταλήγουν σε μετωπική.
                                     Brooklyn's Finest ή και Training Day 2.Άνετα καταλήγεις στον συνειρμό,με τον χαρακτήρα του Hawke να μοιάζει με τον  διεφθαρμένο Jake Hoyt,μερικά χρόνια μετά από τα γεγονότα του Training Day.
                                                Πέρα όμως από τους συνειρμούς και τις ομοιότητες,το φιλμ είναι αυτόφωτο.Ο Fuqua επιστρέφει στο κινηματογραφικό του φυσικό περιβάλλον.Κινείται με άνεση και οικειότητα στα παραμορφωμένα σημεία της πόλης,συλλαμβάνει εικόνες του αστικού τοπίου με Scorseseικο πνεύμα.Καλό θα ήταν να επικεντρωθεί σε αυτό το είδος ταινιών,το έχει και ν'αφήσει τις Die Hard τσιχλόφουσκες τύπου Shooter και Olympus Has Fallen.
                                                 Το σενάριο σε άλλα χέρια πιθανόν να κατέληγε σε κάτι μέτριο.Έτσι κι αλλιώς δε μιλάμε για το σενάριο του αιώνα.Ο Fuqua από τη μια και οι ερμηνείες από την άλλη ανεβάζουν το φιλμ μισό σκαλοπάτι πριν από το Training Day.
                                                  Δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον (ο Hawke μάλλον είναι καλύτερος ηθοποιός από τους υπόλοιπους) και αυτό είναι στα συν της ταινίας.Τέσσερις χαρακτήρες που μοιράζονται τη σκυτάλη,ξεδιπλώνουν συναισθήματα και υπόθεση και μας οδηγούν σ'ένα δυνατό φινάλε.
                                                   Αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν έκανε μεγάλη επιτυχία.Αγνοείστε για άλλη μια φορά τους κριτικούς και δείτε ένα από τα καλύτερα crime films της τελευταίας πενταετίας.


                        Columbus Circle (2012)

 Η Abigail Clayton ζει μόνη της,εντελώς απομονωμένη από τον κόσμο.Κανείς δεν την έχει  δει στο κτήριο που μένει.Όταν η ηλικιωμένη γειτόνισσα βρίσκεται νεκρή,η ιδιωτικότητα της ταράζεται.Πρώτα ένας αστυνομικός που μπαίνει σχεδόν με το ζόρι στο διαμέρισμα της για να τις κάνει ερωτήσεις.Ακολουθούν οι νέοι ένοικοι δίπλα,που με τους καυγάδες τους δεν την αφήνουν να μείνει αμέτοχη.Η Αbigail Clayton έχει πολλούς λόγους για την απομόνωση της,εκτός από την αγοραφοβία της.
                                           Ανεξάρτητη παραγωγή από εταιρεία που δεν υπάρχει πια,βγήκε κατευθείαν σε DVD.Ανάμεσα στα δεκάδες σάπια προιόντα που πηγαίνουν στα ράφια των DVDάδικων,βρίσκει κανείς που και που,μικρούς σβώλους χρυσού.
                                            To Columbus Line δεν θα σας αφήσει άγρυπνους για νύχτες,ούτε θα σας αλλάξει τη ζωή. Για το budget του όμως είναι ένα καλοστημένο θρίλερ.Έχει την φωτογραφία του,ικανοποιητικές ερμηνείες (η Blair πολύ καλή ως αγοραφοβική),έχει τις ανατροπές του.Επειδή είμαι λάτρης των ανατρεπτικών φινάλε,η ταινία τραβάει royal flush στο τέλος,κλέβει τις εντυπώσεις και την ανεβάζει πάνω απ'τον μέσο όρο.
                                             Τα 90  λεπτά είναι γεμάτα,αν όμως είχε ένα ημίωρο ακόμα,ν'αναπτυχθούν κι άλλο οι χαρακτήρες,ίσως και η πλοκή να κάνει μερικές στροφές παραπάνω,θα μιλάγαμε για ένα μικρό αρίστουργημα.Ένα πιο λουσάτο remake με καλύτερους συντελεστές είναι ευπρόσδεκτο.Nonetheless well played


                                            The Cult Files
                         Black Dynamite (2009) 

 Βετεράνος του Βιετνάμ και πρώην C.I.A.,ο Black Dynamite αναγκάζεται να επιστρέψει στη δράση για να καθαρίσει τους δρόμους από τα ναρκωτικά και να βρει τον δολοφόνο του αδερφού του.                                     
 Κανονικά δε χρειάζεται να γράψω τίποτα.  Τώρα που ξέρετε,αγοράστε,νοικιάστε,κατεβάστε,σκοτώστε,κλέψτε.Η καλύτερη,γαμηστερότερη  blaxploitation παρωδία που βγήκε ποτέ.
Όλα τα B-,Z- movies των 70's μαζί δεν είναι τόσο αστεία,μαγκιόρικα και στυλάτα όσο ο B.D.Τι να πρωτοπεριγράψω..;Τις απίστευτες σκηνές δράσεις;Το μπρόστυχο soundtrack;Τις ατάκες που θα σας στείλουν για μεταμόσχευση νεφρών;Ό,τι ο Black Dynamite δέρνει όλους τους action heroes μόνο με την αφάνα του;
                                                Ο Michael Jai White στέλνει τα cultoμετρα για ευθανασία  και αφήνει το θεό να κλαίει στη γωνία σαν βιασμένο κοριτσάκι.
 Όσοι γουστάρετε,ρίξτε βλέφαρο και στην animated σειρά και προσευχηθείτε σε όλους τους θεούς που ξέρετε να βγει το sequel.Dynamite,dynamite!

                                        Song of the day
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου