Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Γιατί το Action Jackson ξεφτιλίζει κάθε σύγχρονη ταινία δράσης

Και ένα remake αλα Black Dynamite μπορεί να κάνει γλυκό έρωτα στις αισθήσεις

 Τη μαγική δεκαετία του Ρηγκανικού Σουρεαλισμού (όταν θα θα διαβάζετε αυτόν τον όρο,στα δήθεν "σοβαρά" site και περιοδικά,να θυμάστε ποιος τα έγραψε πρώτος) οι ταινίες δράσεις ζούσαν την χρυσή εποχή τους.
                                       Πολλά τα μνημεία του είδους για να τα αναφέρουμε εδώ (τα ξέρετε ποια είναι,αν όχι λάθος blog διαβάζεις ανέπαφε,ο Wes Anderson δεν περνάει από'δω γιατί τον δέρνουμε).Δυστυχώς η υπερπροσφορά χαντάκωσε κάποιες ταινίες και δεν τις άφησε να λάμψουν.
                                        Το Action Jackson είναι το υποτιμημένο διαμάντι του είδους και 27 χρόνια μετά,ήρθε η στιγμή να πάρει την αναγνώριση που του αξίζει.

 There ain't been any pussy at your pad since your mother helped you move in. They oughta call your place the House of Wax
Ο Carl Weathers ήταν ο Scottie Pippen του είδους,παιχταράς,αλλά πνιγόταν στη σκιά των Sly & Arnie.To 1988 του δώθηκε η ευκαιρία να δείξει την αξία του και να κάνει solo καριέρα.Την οποία δε τη λες και Ozzy Osbourne αλλά θα μπορούσε να είναι,έστω Chris Cornell.
                                        Μετά τον εμβληματικό του ρόλο ως Apollo Creed,εδώ ο Κάρολος Καιροί βρίσκει την δεύτερη κορυφή της φιλμογραφίας του.Jericho "Action" Jackson κυρίες και δεσποινίδες.
                                         Πόσο γαμηστερός είναι;Some say he didn't even have a mother. That some researchers at NASA created him to be the first man to walk on the moon without a space suit.Others say his mother was molested by Bigfoot and, uh, Jackson is their mutant offspring.ΠΟΣΟ;
                                            They bring in Jackson when they want to re-educate some young ne'er-do-well such as yourself, Albert.Yeah, I remember one kid got re-educated so bad, his testicles climbed back up into his belly. Wouldn't come out.They called it a medical miracle.The awesomeness to be awesome όπως θα έλεγε και το Kung Fu Panda.
                             HOT-HOTTER-HOTTEST
 Η μαγεία του  Action Jackson είναι πως η δράση είναι λίγη,αλλά θεική.Σαν μεγάλος μύστης των πολεμικών τεχνών,σαν Zen Master που χρησιμοποιεί ελάχιστη από τη δύναμη του,γιατί αλλιώς θα κόψει στα τον κόσμο στα δύο,τόσο η ταινία,όσο και ο ήρωας μας ξέρουν πότε και πως να πατήσουν γκάζι.
                                                  Η ιστορία ξεκινά κάπως άσχετα,με έναν άκυρο γυφτοσάλιαγκα να παρακαλάει την γραμματέα\πρώην του να βγουν,μπας και του πάρει καμιά πίπα από οίκτο,γιατί τα Σαββατόβραδα δε περνάνε με τη Μαρία τη παλάμη.Και εκεί που η σκηνή φαίνεται αδιάφορη,ΜΠΑΜ!Πρώτον ο γυφτοσάλιαγκας είναι ο ίδιος ηθοποιός που έπαιζε τον κακό στο Red Heat (θα ασχοληθούμε σε άλλο κείμενο με αυτό το uber έπος,που πρέπει να το δουν πολλές φορές εκεί στο Κ.Κ.Ε. μπας και γίνουν ποτέ cool) και δεύτερον,μπουκάρει στο γραφείο η πιο περίεργη ομάδα εκτελεστών.
                                                   Τρεις κομπάρσοι που ξέμειναν από ταινία ninja και ένα μέλος των Dokken.Αφού τα γαμάνε όλα,αποτελειώνουν με στυλ τον μπακουροκάγκουρα.Τρώει τη πυραυλιά και φεύγει φλεγόμενος από το παράθυρο.Bonus πρωτοτυπίας,είναι η πρώτη φορά που η κούκλα που χρησιμοποιούσαν σε τέτοιες σκηνές,είναι εντυπωσιακή πέφτοντας και δεν μοιάζει με φουσκωτό Αι Βασίλη.

                  How do you like your ribs? 
 Πέρα από την απαράμιλλη δράση του,το Action Jackson είναι πάνω από όλα οι χαρακτήρες του,ένα σαγηνευτικό καλειδοσκόπιο αξέχαστων φιγούρων.Τι να πρωτοθυμηθείς και τι να πρωτοαναφέρεις;Τον τρομερό κακό;Έναν Βορίδη με γλυμμένο μαλλί και γκαρνταρόμπα Miami Vice;Που είναι τόσο κακός και τούμπανος,που δέρνει τον δάσκαλο πολεμικών τεχνών που έχει και τον στέλνει μπαούλο στο αμάξι του;
                                                  Όταν δε,εξηγεί στον Action Jackson τους λόγους που θέλει κι άλλη εξουσία,το Game of Thrones αυτοκτονεί για να γλυτώσει την ταπείνωση.My real interest... is power.Murder is a tool!Shakespeare,νιώθεις το φλεγόμενο κωλοδάχτυλο να κάνει στάχτες το φάντασμα σου;
                                                Να μιλήσουμε για τη γυναίκα του κακού;
                            Solarium απ'τα Lidl
 Eίμαι σίγουρος πως ακόμα και τώρα,23 χρόνια μετά,η Stone πρέπει να έχει ένα εικόνισμα του Verhoeven και να προσεύχεται σ'αυτό,πρωί μεσημέρι βράδυ,πριν και μετά το φαγητό,που της έσωσε την καριέρα.Και αν νομίζετε πως στο Action Jackson έπιασε πάτο,να σας θυμίσω πως έχει παίξει και με τον Seagal.
                                         Nα μιλήσουμε για την femme fatale του φιλμ;Που δεν μπορεί να παίξει,να τραγουδήσει ή να χορέψει;Να που τελικά υπήρχε και κάποια πιο ατάλαντη από την Jennifer Lopez.To αμερικανικό αντίστοιχο της γλάστρας σκυλάδικου.
                                          Nα'ναι καλά ο Prince,τι της βρήκε,δε ξέρω(BTW όσοι τον θεωρείτε gay και τόσο κοντό,που ούτε τα hobbit δεν θα έπαιζαν μπάσκετ μαζί του,ψάξτε στο google τις πρώην του.Και ύστερα φτιάξτε ένα τζακούζι με τα καυτά σας δάκρυα και χαλαρώστε)
                                         Να μιλήσουμε για τον ημίθεο στο ξενοδοχείο;Το παιδί του Βαμβακάρη και του Howlin' Wolf ,που τρέφεται αποκλειστικά με χαλίκια,σκουριά,πριονίδι,θέλει υπότιτλους και μεταφραστή για να καταλάβει και ο ίδιος τι λέει  και κάνει τον Tom Waits ν'ακούγεται σαν το Μπομπ Σφουγγαράκη;
                                        Για το λούμπεν προλεταριάτο (poolroom thugs τους αναφέρει η Wikipedia,μόλις βρήκα όνομα για το garage συγκρότημα που δεν έχω) που απειλούν τον Action,με μια γλώσσα έμπλεη ποιητικής γοητείας,ρητορικής ακρίβειας και σπάνιας εκφραστικής ευστοχίας; "You be a Charlie Irvine, and we gon' tap dance on yo lips,then we're gonna deprive you of your fric and frac".Θα'θελες πολύ να είναι έτσι ο Οθέλος,ε William;
                                          Για τον τρομερό δολοφόνο ταξιτζή κούριερ,που μοιάζει με τον καθυστερημένο αδερφό του Laurence Fishburne;
Ή τέλος,για τον ίδιο τον Action Jackson;Που ο Carl Weathers παίζει τον Eddie Murphy που κάνει τον Carl Weathers;This is art bitches! 
                          Πατήσια πάω,βολεύει;
Δεν υπάρχει χώρος,χρόνος αλλά ούτε και λόγος για να αναφέρω όλες τις ατάκες της ταινίας,μιλαμε για καταγίδα λεκτικών οργασμών.Αν δεν σας έπεισα μέχρι τώρα για την αξία της,έχω έναν τελευταίο άσο.Την απόλυτη σκηνή δράσης με το ταξί.
                                        Το ταξί οδηγεί ο δολοφόνος-καθυστερημένος αδερφός  Fishburne.O Action τρέχει(!),το προλαβαίνει(!!) και πηδάει στην οροφή .Σπάει το τζάμι και προσπαθεί να χτυπήσει τον κακό.Αφού πέσει από το αυτοκίνητο,προκαλεί τον δολοφόνο να γκαζώσει και να έρθει κατά πάνω του.
                                        Εκείνος πέφτει στη παγίδα,επιταχύνει και στο παρά ένα,ο Action πηδάει πάνω απ'το ταξί και το απόφευγει.Ο κακός χάνεται στην έκρηξη,αφού δεν μπορεί να φρενάρει,μαγεμένος και αποσβωλομένος από τη χάρη του ήρωα μας.There is no charge for awesomeness... or attractiveness.H κορυφαία σκηνή δράσης έβα.Όλες οι χορογραφίες,τα σχοινιά,όλα τα Matrix και Raid αυτού του κόσμου,ό,τι κι αν βγήκε τα τελευταία 27 χρόνια,έγινε σκόνη,ξεχάστηκε σαν κακό όνειρο..
Επιβάλλεται ένα remake.Μετά το Black Dynamite και τα 70s,o Michael Jai White πρέπει να γίνει Action Jackson για να τιμήσει και τα 80s.Σκέφτομαι την σκηνή που θα ξεριζώνει το χέρι του γιου
Dellaplane με τα γυμνά του χέρια (punικός) και δακρύζω.

                             Κατεβάστε το και μετανοήστε



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου