Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Προγνωστικά Oscars 2016 :DiCaprio ημίχρονο,Stallone τελικό

Δεν χρειάζεται να λέμε τα αυτονόητα,τα Oscars δεν σημαίνουν τίποτα.Μια βιομηχανία που βραβεύει και διαφημίζει τον εαυτό της,όχι με τον πιο διακριτικό τρόπο και ούτε με τα πιο αξιοκρατικά και καλλιτεχνικά κριτήρια.
                                            Και επειδή μιλάμε για τέχνη (;) και όχι για αθλητισμό,το καλύτερο είναι πολύ σχετικό.Τα μεγαλύτερα βραβεία για μια ταινία είναι η επιδραστικότητα,η αντοχή στο χρόνο και το συναισθηματικό αποτύπωμα που θα αφήσει στον θεατή.Πράγματα μη μετρήσιμα.
                                            Είπαμε,τα Oscars δεν λένε τίποτα,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε πλάκα.Οπότε πάμε να δούμε το αυριανό κουπόνι,βουρ στο ψητό:

                                 Best Picture
 Πρόβλεψη:Το Revenant είναι το μεγάλο φαβορί.Θα το πάρει;Μάλλον ναι.Μόνο το Spotlight μπορεί να κάνει την έκπληξη.
 Tι θα ήθελα:Το Revenant είναι άλλη μια υπερεκτιμημένη παπαριά,το μόνο που αξίζει είναι η φωτογραφία και θα μείνει στην ιστορία για τη γελοιότητα της σκηνής με την αρκούδα.
Από τις υποψήφιες,ξεχωρίζω δύο.Το Big Short,που πιάνει ένα πολύ σοβαρό θέμα και το αποδίδει τόσο μοναδικά.
                                             8 χρόνια μετά, τα εγκεφαλικά μας κύτταρα έχουν γίνει στάχτες (για να μην μιλήσω για τις ζωές μας) από την υπερπληρόφορηση για την οικονομική κρίση.Και όμως η ταινία δεν γίνεται ούτε στιγμή βαρετή.Αξιοποιώντας εξαιρετικά το φοβερό cast  και με κύριο όπλο το χιούμορ,το Big Short δεν γίνεται μελοδραματικό,ούτε θα σε κουράσει σαν ένα ακόμα ντοκυμαντέρ.
                                           Θα σου πει όλα όσα πρέπει να ξέρεις,για πρώτη φορά θα τα καταλάβεις και θα το διασκεδάσεις κιόλας.Όταν οι χολυγουντιανές συνταγές χρησιμοποιούνται σωστά,όλα είναι πιθανά.Να μην ξεπλέναμε και τους χρηματιστές..Αλλά αν ξεχωρίζει ένα φιλμ και με διαφορά,αυτό είναι το Mad Max.Έβγαινες απ'το σινεμά και τίναζες την άμμο από πανω σου.
Αδικημένοι:99 Homes,Danish Girl,Inside Out (άξιζε υποψηφιότητα και εδώ).

                               Best Director
 Πρόβλεψη:Θα κάνει ο Iñárritu το back to back;Πολύ πιθανό.
 Tι θα ήθελα:Δεν υπάρχει συζήτηση.Ο Miller επαναπροσδιόρισε την ταινία δράσης και έστειλε τους πάντες στο φροντιστήριο.
 Αδικημένοι:Ryan Coogler (Creed),Tom Hooper (The Danish Girl)


                                  Best Actor
 Πρόβλεψη:H κατηγορία πρέπει να μετονομαστεί σε DiCaprio και κάτι άλλοι.Οι μπουκ το έχουν κλειδώσει και ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω;
Tι θα ήθελα:Tρία θέματα έχω σιχαθεί να βλέπω σε memes.Το Star Wars,τον Deadpool και το αν θα πάρει Oscar ο DiCaprio.Να μιλήσουμε σοβαρά;Μιλάμε για πολύ καλό ηθοποιό,με εξαιρετικές συνεργασίες και φιλμογραφία.Πειράζει που δεν μπορώ να διαβάζω για εκατομμυριούχους,που το μόνο τους πρόβλημα είναι ένα χρυσό buttplug;Που αφού το πάρουν,μετά μας λένε μαλακίες πως δεν θυμούνται που το έχουν,το έχασαν στη μετακόμιση και άλλες τέτοιες μπαρμπουτσαλιές,ενώ όλοι ξέρουμε πως δεν μπορούν να τελειώσουν,αν δεν το έχουν στο κώλο τους;
                                              Αν θα το πάρει φέτος,θα είναι γιατι δεν το πήρε όταν το άξιζε.Και πραγματικά φέτος,είναι ο αδύναμος κρίκος μεταξύ των υποψηφίων.Μόνο ο Damon είναι χειρότερος.Αν αξίζει κάποιος δεύτερο συνεχόμενο βραβείο,αυτός είναι ο Redmayne.Aνατριχιαστικά καλός σε έναν πολύ δύσκολο ρόλο.
                                               Το μυαλό λέει  Redmayne,αλλά η καρδιά λέει Cranston,ο οποίος ήταν απολαυστικός ως Trumbo.Ακόμα και ο Fassbender είναι καλύτερος από τον αρκουδιάρη,υποδυόμενος τον πιο υπερεκτιμημένο τύπο στην ιστορία της ανθρωπότητας.Λεό,στο λέω με εκτίμηση.Έχεις παίξει καλύτερα,στο Aviator,στο Wolf Of Wall Street,στο Django,στο Departed.
                                              Στο Revenant προσπαθείς πολύ,σφίγγεσαι και είναι κρίμα.Τέλος πάντων,ας του το δώσουν να ησυχάσουμε.Αν και θα γελάσουμε πολύ αν δε το πάρει.
 Αδικημένοι:Tom Hardy (Legend,η μόνη καλή ερμηνεία του μέσα στη χρονιά),Johnny Depp (Black Mass).

                            Best Actress
 Πρόβλεψη:Η Brie Larson είναι γκανιάν.
 Tι θα ήθελα:Να κερδίσω το τζόκερ.Έχω δει μόνο το Carol,το Room δε το πάλεψα πάνω από 20 λεπτά,η ζωή μου έχει αρκετή κατάθλιψη,δεν χρειάζομαι κι άλλη,ταινία του Russell δεν ξαναβλέπω,το 45 Years φαίνεται καταθλιπτική μαλακία και δεν το είδα,το Brooklyn φαίνεται απλά μαλακία και δεν το είδα.Η Blanchett πάντως ήταν πολύ καλή.Όχι σαν το Blue Jasmine που έπαιζε την Ζανέτ Τουρλουφίδη Χατζηγιώργη και πήρε Oscar.Κατερίνα Γιουλάκη,πόσο αδικημένη είσαι..
Αδικημένες:Charlize Theron (Mad Max),Alicia Vicander (The Danish Girl)


                Best Supporting Actor
 Πρόβλεψη:Σήκωσε το
Tι θα ήθελα:Δε μπορώ να περιμένω.Έδω δεν έχει απλά περισσότερο ενδιαφέρον απο του Α ανδρικού,μιλάμε για τη κατηγορία όπου γίνεται χαμός.Και δέκα να ήταν οι υποψήφιοι,πάλι λίγοι θα ήταν.Ο θεατρικός ηθοποιός Mark Rylance είναι φανταστικός σε μια λακωνική αλλά τόσο ουσιαστική ερμηνεία,ο Ruffalo είναι ο καλύτερος και με διαφορά στο Spotlight,o Bale είχε πλάκα,ο Hardy όχι.
                                           'Ομως..Ο μόνος λόγος και ο πιο σοβαρός για να ασχοληθώ με αυτήν την καπιταλιστική εμποροπανήγυρη της τέχνης,τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό είναι ο Sylvester.40 χρόνια μετά το πρώτο Rocky,είναι ξανά εδώ,να κλείσει τον κύκλο με ένα Oscar.Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο.Με την καλύτερη ερμηνεία του μαζί με το Copland.
                                             O Stallone είναι καλός ηθοποιός,όχι πολύ καλό ή μεγαλός,αλλά καλός.Αδίκησε τον εαυτό του,κάπου τον αδίκησαν (το Copland σχεδόν τον έθαψε).Αλλά είναι εδώ,στον πιο εμβληματικό του ρόλο,καλύτερος και πιο συγκινητικός από ποτέ.Γέρασαν και οι δύο,είναι όμως ακόμα νικητές,ενάντια σε κάθε πιθανότητα.
                                              Θέλω τη Δευτέρα το πρωί,να σε δω να το σηκώνεις.Όπως και να 'χει,θα είσαι πάντα νικητής στις καρδιές και στις αναμνήσεις μας.
Αδικημένοι:Idris Elba (Beasts of No Nation),Michael Shannon (99 Homes),John Cusack (Love And Mercy),Oscar Isaac (Εx Machina)
                   Best Supporting Actress
Πρόβλεψη:Winslet vs Vikander στα πέναλτι.
Tι θα ήθελα:Δε καταλαβαίνω γιατί η ερμηνεία της Vikander στο Danish Girl θεωρείται Β ρόλος.Γενικά το 2015 ήταν η χρονιά της και δικαίως.Η Σουηδέζα ηθοποιός είναι καταπληκτική και οι προσδοκίες είναι τεράστιες.Κανονικά πρέπει να κάνει το double,να πάρει Α και Β για τα Danish Girl και Εx Machina.Μόνο η Winslet μπορεί να σταθεί απέναντι της,αλλά για ένα ήμιχρονο.Οι άλλες τρεις έχουν χάσει απο το αεροδρόμιο.
Αδικημένες:Χουμ χουμ,ίσως η Mirren (Trumbo).


               Best Original Screenplay
 Πρόβλεψη:Spotlight 
 Tι θα ήθελα:Inside Out  

                  Best Adapted Screenplay
 Πρόβλεψη:The Big Short
 Tι θα ήθελα:The Big Short

             Best Animated Feature Film
 Πρόβλεψη:Inside Out
 Tι θα ήθελα:Inside Out

                   Best Original Score
 Πρόβλεψη:Ennio Morricone - The Hateful Eight
 Tι θα ήθελα:Daniel Pemberton - The Man from U.N.C.L.E.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου