Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Rustland Κεφάλαιο 5

                                 "Whiplash"
 Σε αντίθεση με τους υπολογιστές,το μυαλό δεν αναβαθμίζεται.Και όσο περνάνε τα χρόνια,δυσκολεύεται ν'ανταποκριθεί στις ταχύτητες των πληροφοριών. Η RAM του εγκεφάλου μεγαλώνει,κατασπαράζονταςτην υπόλοιπη μνήμη.Για ν'ανταπεξέλθει,σε 2,3,4 ταυτόχρονα και διαφορετικά ερεθίσματα,το μυαλό σου ξεζουμίζει τις υπόλοιπες δυνατότητες,κάνει βίαιες εξώσεις στις αναμνήσεις σου,ψάχνοντας γρήγορα για χώρο,για να στριμώξει χιλιάδες άχρηστες πληροφορίες.
                                                    Πληροφορίες που δε θα τις θυμάσαι μετά από μερικά λεπτά,θα έχουν κάνει όμως τη ζημιά στα κύτταρα σου,καίγοντας λίγη ακόμα γη,που δε θα φυτρώσει ούτε ένα νέο λουλούδι πραγματικής ανάμνησης ή ουσιαστικής γνώσης και σοφίας.Ο Σπύρος χρειάστηκε μισή ώρα μπροστά στον υπολογιστή,για να θυμηθεί όλα όσα έγιναν τα τελευταία 8 χρόνια.
                                                     Γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή του,που ακόμα προσπαθεί να ξεφύγει από τα τοξικά τους απόβλητα.Δε  θυμάται όμως.Πρόσωπα,ημερομηνίες,αριθμούς,8 χρόνια μνημονίου,κυβερνήσεις και άτομα που κάηκαν πιο γρήγορα κι από τσιγάρα.
                                                      Πρώτα οι σοσιαλδημοκράτες,μετά οι δεξιοί και οι συμμαχίες τους που κατέρρευσαν μέσα σε λίγους μήνες.Μια αριστερή κυβέρνηση που αυτοακρωτηριαζόταν αργά.Κάποια στιγμή ξεμείναμε από κόμματα.Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πολύ σκληρά.Οι τράπεζες έκλειναν συνεχώς,άγρια καταστολή στους δρόμους.
                                                      Τα Μ.Μ.Ε. ξεπέρασαν κάθε όριο.Έβρεχε αίμα και δηλητήριο καθημερινά.Δεν άργησαν οι πρώτοι νεκροί.Διαδηλωτές,αστυνομικοί,δημοσιογράφοι,μετανάστες,
ακροδεξιοί.Μετά από ένα χρόνο και δύο αποτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις,βγήκε νέα κυβέρνηση.Τα κόμματα που κυβέρνησαν πριν τους αριστερούς,συν κάποιους κομπάρσους.Κεντροδεξιοί,κεντροαριστεροί,ευρωπαιστές,ημιθανή κομματίδια που ενώθηκαν για να γλυτώσουν την εξαφάνιση,μια χούφτα νάνοι που νόμιζαν,πως όλοι μαζί έφτιαχναν ένα γίγαντα.                                    Μεταλλαγμενοί,πρόσωπα,ιδέες,σχηματισμοί,ερχόντουσαν και έφευγαν,άλλαζαν αρχηγούς,στελέχη ακόμα και ονόματα.Έμοιαζαν με πλούσιες γριές μετά από δεκάδες πλαστικές.Οι επεμβάσεις όχι μόνο δεν έκρυψαν την παρακμή,αλλά έκαναν την ασχήμια απόκοσμη.
                                                    Δημοκρατική Ευρώπη εναντίον Αριστερής Συμμαχίας,σημειώσατε 1,στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης.Κανείς απ'τους δύο δε συγκέντρωσε τη πλειοψηφία,ούτε μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.Τα υπόλοιπα κόμματα που μπήκαν στη βουλή ήταν σχεδόν φαντάσματα και δεν ήθελαν να εξαφανιστούν,συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις που έληγαν σαν γάλατα.
                                                   Στις τρίτες εκλογές η Δημοκρατική Ευρώπη βγήκε πρώτη,με ισχνή διαφορά.Κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με τα υπόδελοιπα του κοινοβουλίου.Ακούστηκαν πολλά,το παρασκήνιο έζεχνε από φήμες,για το ποιοι εξαγοράστηκαν και πόσο.Με μια αναιμική πλειοψηφία,η Δημοκρατική Ευρώπη προσπάθησε να κυβερνήσει.Όχι πως είχαν μείνει και πολλά να κάνει.
                                                    Μόνο η καταστολή της είχε μείνει και να πνίγει τα σκάνδαλα όσο πιο γρήγορα γινόταν.Έκλεισε τον υπολογιστή αηδιασμένος.Κακώς τα σκάλισε πάλι.Ήθελε να ξεράσει από κάθε πόρο.Έγειρε πίσω,πριν προλάβει ν'ανάψει τσιγάρο,άκουσε τη φωνή της  μάνας του."Σπύρο,η τηλεόραση δε παίζει!".Καταράστηκε τη ψηφιακή τεχνολογία και σύρθηκε μέχρι το σαλόνι.
                                                      "Έλα ρε μάνα,τι έγινε;"
"Η τηλεόραση,δε παίζει κανένα κανάλι"
"Πάτησες κανένα κουμπί καταλάθος;"
"Όχι τίποτα,ξαφνικά χάθηκαν όλα τα κανάλια."
                                                       Πήρε το τηλεκοντρόλ και άλλαξε κανάλι,χιόνια σε κάθε συχνότητα."Σίγουρα δε πείραξες τίποτα;""Δε σηκώθηκα καθόλου"Έλεγξε τα καλώδια,όλα φαινόντουσαν εντάξει.Έμεινε απορημένος.Άλλαξε ξανά κανάλι,τίποτα."Ίσως είναι η κεραία,πάω να δω".
                                                        Δε πρόλαβε να βγει απ'το διαμέρισμα,όταν άκουσε τη μάνα του."Παίζει τώρα,μη πας πάνω".
Γύρισε στο σαλόνι."Να βλέπεις,καθάρισε η οθόνη,για δες και τα υπόλοιπα κανάλια".Τα χιόνια χάθηκαν,σε όλες τις συχνότητες
όμως έδειχνε το ίδιο,ένα γραφείο μπροστά από μαύρο φόντο.
                                                       Μια φωνή παραμορφωμένη από εφέ,ακούστηκε."Κυρίες και κύριοι,καλησπέρα σας.Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε,οι συσκευές σας λειτουργούν κανονικά."Η λήψη χάθηκε για μερικά δευτερόλεπτα.Όταν επανήλθε,ένας άνδρας στεκόταν μπροστά από το γραφείο.Η κάμερα εστίασε.
                                                        Μαύρο κοστούμι,γραβάτα και πουκάμισο.Φορούσε μια περίεργη μάσκα.Ολόλευκη,έμοιαζε με κεφάλι αγάλματος που ο γλύπτης το άφησε στη μέση.Μόνο τα μαλλιά και τη μύτη μπορούσες να διακρίνεις,τίποτα άλλο.
                                                         Ο Σπύρος πάταγε τα κουμπιά νευρικά,σε όλα τα κανάλια έδειχνε το ίδιο.Έκλεισε και ξανάνοιξε  τηλεόραση και αποκωδικοποιητή δύο φορές,τίποτα δεν άλλαξε.
Ο μικρός αδερφός του Σπύρου,ο Παναγιώτης μπήκε φουριόζος στο δωμάτιο."Και'δω τα ίδια δείχνει;Θα χάσω τον αγώνα ρε γαμώτο".Γούρλωσε τα μάτια όταν είδε την περίεργη φιγούρα στην οθόνη.
                                                          "Τι είναι αυτό ρε'συ;"
"Ό,τι ξέρεις ξέρω,είναι σε όλα τα κανάλια πάντως.Γαμώ τα τρολαρίσματα".O απρόσωπος κάθισε πίσω απ'το γραφείο,η κάμερα έκανε κοντινό."Η εποχή της αναβλητικότητας,των ημιμέτρων,της αναβολής των λύσεων και της καθυστέρησης φτάνει στο τέλος της.Τη θέση της θα πάρει η εποχή των επιπτώσεων.Γι'αυτό βρίσκομαι εδώ,έκανα κατάληψη στα στούντιο της πραγματικότητας για να την αλλάξω και να κάνω κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη τηλεόραση,να σας πω την αλήθεια.
                                                   Ξέρω,σας τα'χουν πει κι άλλοι αυτά,πολλοί άλλοι.Σ'αυτή τη σειρά εκπομπών όμως,που θα την ονομάσουμε Μαθήματα Ελευθερίας,θα δείτε,θα ακούσετε και θα γευθείτε περισσότερη αλήθεια από όση μπορείτε ν'αντέξετε.
                                                    Η αλήθεια είναι απλώς η αφορμή,ο πραγματικός μου σκοπός είναι σας συστήσω με τα όρια σας,τα όρια των αντοχών σας,της ικανοποίησης και της λογικής σας.Δε θέλω να επεκτείνω κι άλλο τα σύνορα της μιζέριας και του φόβου σας,αυτό που κάνει συνήθως η τηλεόραση,είμαι σαδιστής μόνο με την επίτευξη της τελειότητας.
                                                      Θα δείξω πως όταν μαθαίνεις να κοιτάς διαφορετικά τα πράγματα,τίποτα δεν είναι ίδιο,τα προβλήματα γίνονται λύσεις,τα αδιέξοδα λεωφόροι και το σκοτάδι,εύφλεκτο υλικό για το φως,μοναχά μια σπίθα χρειάζεται."
Ο απρόσωπος σηκώθηκε και στάθηκε μπροστά απ'το γραφείο.Ο Σπύρος και ο αδερφός του κάθισαν στο καναπέ,ο Σπύρος δυνάμωσε τον ήχο.
                                                      "Στη πρώτη μας εκπομπή θα σας δείξω πως ν'αντιμετωπίζεται τον κακό εαυτό σας.Γιατί αυτός σας κρατάει πίσω,αυτός κρύβεται πίσω από κάθε σας φόβο.Η τηλεόραση σας εκπαίδευσε τέλεια τόσα χρόνια.Σαν τα σκυλιά του Παβλόφ,χρειάζεται μόνο μια λέξη,μόνο μια εικόνα και κάνετε αυτό που θέλουν.Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό.
                                                        Και για πρώτη φορά,να κοιτάξετε με καθαρά μάτια τον εφιάλτη.Είναι απλά ένα έντομο,μπροστά από ένα δυνατό φως,που κάνει τη σκιά του τεράστια.Αυτό το τέρας που έχετε μπροστά σας,δεν είναι ζωντανό.Ένας σκελετός δεινόσαυρου είναι,που αν κάνετε την κατάλληλη κίνηση,αν δε φοβηθείτε και βγάλετε το σωστό κομμάτι,όλα θα καταρρεύσουν.
                                                         Το πρώτο κομμάτι που θα αφαιρέσουμε απ'την πανοπλία της άγνοιας,το πρώτο μας μάθημα θα είναι η βία.Η βία που όλοι τη καταδικάζουν,αρκεί να μην είναι η δική τους.Η κρατική βία,όπως όλα τα μονοπώλια,σιχαίνεται τον ανταγωνισμό.Η βία είναι σαν την ενέργεια,δε χάνεται ποτέ,απλά αλλάζει μορφή.
                                                          Οι αόρατες μορφές της βίας,κάνουν μεγαλύτερη ζημιά απ'την σωματική.Η οικονομική.η ψυχολογική,η πολιτική,η ρατσιστική,κάθε μορφή που σας σφυροκοπά καθημερινά.Και'σεις τι κάνετε;Ξεσπάτε όπου μπορείτε,εκτός από'κει που πρέπει.Υποτίθεται πως κάθε δράση έχει και μια ανάλογη αντίδραση.Μόνο οι σάκοι του μποξ δεν ανταποδίδουν τα χτυπήματα και θέλω να πιστεύω πως δεν είστε τέτοιοι.
                                                          Θα σας πω και κάτι άλλο για τη βία.Η βία είναι εθιστική,η νίκη που προσφέρει είναι γλυκιά,πολύ γλυκιά.Γι'αυτό δε θέλουν να την χρησιμοποιείτε.Γιατί τη θέλουν όλη δικιά τους,δε θέλουν να χάσουν ούτε γραμμάριο.Επιπλέον,αν γίνουμε όλοι βίαιοι,τότε θα πέσουν και οι τιμές.Τι αξία έχει ο χρυσός αν έχουν όλοι;
                                                           Όχι,η βία είναι για τους λίγους,τους εκλεκτούς της εξουσίας.Γι'αυτούς που μπορούν να την αγοράσουν,που μπορούν να την αντέξουν.Γιατί η βία είναι μια πληγή που τρέφεται με το αίμα των άλλων .Και δε χορταίνει ποτέ.Κάτι που θα σας το επιβεβαιώσει και ο αποψινός μου καλεσμένος".
                                                             Ο απρόσωπος κινήθηκε προς τα δεξιά,η κάμερα τον ακολούθησε.Ακούστηκαν φιμωμένες κραυγές και μια καρέκλα που έτριζε.Το πλάνο αποκάλυψε έναν υπερβολικά παχύσαρκο άντρα,δεμένο και με μια κουκούλα στο κεφάλι.Αφαίρεσε τη κουκούλα,η κάμερα έκανε κοντινό."Ρε'συ,ο Πανάρετος δεν είναι αυτός;".Ο Σπύρος κοίταξε προσεκτικά."Του μοιάζει,αλλά δε μπορεί να είναι αυτός".
                                                           Ήταν κατακόκκινος και κάθιδρος απ'την υπερπροσπάθεια."Μαζί μας απόψε,ο κύριος Αντώνης Πανάρετος,πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος αρκετών κυβερνήσεων,σημαντικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών,ένας από τους πιο υπεύθυνους πολιτικούς της χώρας και πάνω από όλα,ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές.Ακόμη και ο διάβολος θα πρέπει να πουλήσει τη ψυχή του στον Πανάρετο,αν θέλει να κάνει δουλειές σ'αυτή τη χώρα."
                     (Ακούγεται αυτό στο βάθος) 
                                                             
"Βοήθεια,βοήθεια!!"."Δεν υπάρχει λόγος να φωνάζετε κύριε πρόεδρε,δε σας ακούει κανείς,πείτε μια καλησπέρα στη κάμερα και στους τηλεθεατές μας.Είστε στην εκπομπή με την μεγαλύτερη τηλεθέαση".Ο χοντρός σάστισε,κοίταζε τη κάμερα σαν χαμένος."Μη σας ξεγελάει αγαπητοί τηλεθεατές,το πάχος του πρώην υπουργού.Παρά την εμφάνιση του,ο κύριος Πανάρετος ανήκει στο είδος των φωτοφάγων,η πραγματική του τροφή,το οξυγόνο του είναι τα φώτα,οι κάμερες και η δημοσιότητα.
                                                   Αφήστε τον 15 μέρες στην αφάνεια και θα μαραθεί,σαν φυτό χωρίς νερό και ήλιο.Έτσι δεν είναι κύριε υπουργέ;"."Άσε με να φύγω,λύσε με αμέσως!Δε πρόκειται να γλυτώσεις,να το ξέρεις,άφησε με να φύγω τώρα,πριν είναι πολύ αργά,π.."."Αλλιώς τι;".Πλησίασε αργά τον δεμένο,έσκυψε πάνω του,η λευκή μάσκα άγγιξε τη μύτη του.
                                                    "Αλλιώς τι;Τι θα κάνεις;Θα φλυαρήσεις μέχρι να πεθάνω από βαρεμάρα;Θα ιδρώσεις τόσο πολύ που θα πνιγώ;Τι ακριβώς μπορείς να κάνεις;".Ο Πανάρετος έχασε τα λόγια του,προσπαθησε να κρύψει την ταραχή του,χωρίς επιτυχία.Ο απρόσωπος απομακρύνθηκε λίγο και γύρισε προς τη κάμερα."Έκτος από το ζήτημα της βίας,ο κύριος υπουργός θα μας βοηθήσει και κάτι άλλο,εξίσου σημαντικό.Στο να ξανακερδίσει η δημοκρατία,την πίστη και την εμπιστοσύνη σας.
                                                      Βέβαια θα μου πείτε"και διάλεξες τον πιο διεφθαρμένο,αλαζόνα και γλοιώδη πολιτικό γι'αυτό το σκοπό;".Ναι αγαπητοί τηλεθεατές,για δύο λόγους.Πρώτον,σε έναν χώρο που όλοι είναι διεφθαρμένοι και γλοιώδεις,το να ξεχωρίζεις τόσο πολύ,σημαίνει πως έχεις πραγματικά ταλέντο.Και δεύτερον,πιστεύω πως ο κύριος Πανάρετος,με την κατάλληλη ενθάρρυνση,θα πειστεί να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις για την ανάσταση της δημοκρατίας.
                                                        Γιατί είμαι σίγουρος,πως κατά βάθος,ο κύριος υπουργός είναι πραγματικός δημοκράτης και δίκαιος.Λοιπόν κύριε υπουργέ,είστε έτοιμος;Μπορούμε να ξεκινήσουμε;"."Είναι ντροπή ν'αναφέρεις τη λέξη δημοκρατία,εσύ,ένας κοινός εγκληματίας,ένας τρομοκράτης,που κρύβεσαι πίσω από μια μάσκα,δε πρόκειται να γίνω συνένοχος σε τίποτα.Αν πιστεύεις στη δημοκρατία,άφησε με να φύγω,οι πραγματικά δημοκρατικοί άνθρωποι,δεν απαγάγουν και δεν βασανίζουν,δεν προκ.."
                                                       O απρόσωπος τον γρονθοκόπησε τρεις φορές.Του έσπασε τη μύτη,πνιγόταν απ'το αίμα και το σάλιο του.Ο αδερφός του Σπύρου πετάχτηκε απ'τον καναπέ,σαν να πανηγύριζε γκολ της αγαπημένης του ομάδας."Ναι ρε μαλάκα,ναι!Σπάστου τα μούτρα του γαμιόλη!" O Σπύρος δε πίστευε αυτό που έβλεπε.
                                                        "Ο κώλος σου πρέπει να ζηλεύει τα σκατά που βγαίνουν απ'το στόμα σου.Να σου θυμίσω πως δε βρίσκεσαι στη Βουλή,ούτε σε κάποιο απ'τα κανάλια που ανέχονται τη φλυαρία σου.Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό,έχω την προσοχή σου;".Ανέπνεε με δυσκολία,το στόμα του ήταν κατακόκκινο."Δε σε άκουσα,έχω την προσοχή σου;".Τον έπιασε απ'τον γιακά και τον σήκωσε λίγο."Ναι,ναι!""Δε σ'ακούω!""ΝΑΙ,ΝΑΙ!",η φωνή του έβγαινε πνιγμένη,πάλευε να καταπιεί τον λυγμό.
                                                         "Πολύ ωραία.Τα πράγματα είναι απλά.Η αναγέννηση της δημοκρατίας ξεκινάει απο'δω,απ'αυτή την άχρηστη μάζα λίπους".Ο απρόσωπος άνοιξε το πουκάμισο του Πανάρετου,όσο το επέτρεπαν τα δεσμά του.Είχε δεκάδες καλώδια κολλημένα στο σώμα του."Τι..τι είναι αυτά,τι μου έχεις κάνει;""Στο κάτω μέρος της οθόνης σας,θα εμφανιστούν  δύο τηλεφωνικοί αριθμοί.Αν θέλετε ο υπουργός να ζήσει,στείλτε μήνυμα ΟΧΙ,στον αριθμό στα δεξιά της οθόνης,αν θέλετε να πεθάνει,στείλτε ΝΑΙ,στον αριθμό στ'αριστερά..Όσο οι θετικοί ψήφοι θα προηγούνται,θα αυξάνεται και η ένταση του ηλεκτρισμού στο σώμα του υπουργού.
                                                         Ψηφίστε κατά βούληση και κατά ριπάς αν θέλετε,είναι δωρεάν,με την ευγενική χορηγία του κύριου υπουργού.Μπορείτε να ξεκινήσετε".Χάθηκε απ'το πλάνο.Η κάμερα εστίασε στον Πανάρετο,ήταν τρομοκρατημένος."Που πας,μη μ'αφήνεις έτσι,βγάλε μου τα καλώδια,λύσε με,δε μπορείς να το κάνεις αυτό!Που είσαι,γύρνα πίσω,λύσε με!"
                                                          Οι αριθμοί εμφανίστηκαν στις οθόνες."Σε παρακαλώ,θα κάνω ό,τι θέλεις,μη μ'αφήνεις εδώ!".Ο ήχος της φωνής του χάθηκε.Εμφανίστηκε ένα παράθυρο πάνω αριστερά,έδειχνε τον Πανάρετο πλάτη,καθισμένο πίσω από ένα γραφείο,να μιλάει στο τηλέφωνο.Το βίντεο ήταν κακής ποιότητας.
                                                         "Ναι,έλα ρε Χρήστο τι κάνεις;Δε σου είπα ότι θα το τακτοποιήσω και δε με πίστευες;Η έκταση είναι δική σου,με το μικρότερο τίμημα και οι συνεργάτες σου απαλλάσονται από κάθε ευθύνη.Ξέρεις πως ο λόγος μου είναι συμβόλαιο.Μην αγχώνεσαι,δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Ποιος να το μάθει;Στα κανάλια και τις εφημερίδες δε θα γίνει αναφορά,μην ανησυχείς.Το πολύ πολύ να κλαψουρίσουν τίποτα sites και καμιά δεκαριά blogs.Και τι έγινε;
                                                           Έτσι δε καθάρισα και με τη τράπεζα του Ιατρίδη;Και ξέρεις που πέρασα την εγκύκλιο που ήθελες;Σε νομοσχέδιο για το κυνήγι,χαχα,το πιστεύεις;Πάρε με όποτε θέλεις,να κανονίσουμε για φαγητό,καλό βράδυ;"
                                                           Ο Πανάρετος είχε χλωμιάσει.Έβλεπε τα πάντα από μια μεγάλη τηλέοραση που βρισκόταν 3 μέτρα πίσω απ'τη κάμερα.Εμφανίστηκε κι άλλο παράθυρο,σύντομα κι άλλο ένα.Η οθόνη ήταν ένα κολάζ από διαφορετικά βίντεο.Όλα από ιδιωτικές στιγμές του υπουργού,το ένα καλύτερο απ'το άλλο."Ναι ρε μαλάκα,θα μας ξαναψηφίσουν,γιατί είναι αμόρφωτοι και πιο διεφθαρμένοι από μας,έχεις καμιά αμφιβολία;""Αντώνη τα ποσοστά μας έχουν πέσει,σε κάθε δημοσκόπηση είμαστε όλο και πιο χαμηλά."
                                                         "Μη φοβάσαι,θα τους τρίξουν τα δόντια τα κανάλια και πάλι καβάλα θα'μαστε".
Τα μικρά και τα μεγάλα βρώμικα μυστικά του Πανάρετου έκαναν πασαρέλα στη οθόνη,το ένα μετά το άλλο.Κάτω απ'τους τηλεφωνικούς αριθμούς,οι πρώτοι ψήφοι άρχισαν να έρχονται.Το ΝΑΙ ξεκίνησε διστακτικά.Ο Πανάρετος ένιωσε το κεντρί του ηλεκτρισμού.Το ΝΑΙ ανέβαινε γρήγορα,τριψήφιο,τετραψήφιο.Το ΟΧΙ ήταν ακόμα μονοψήφιο.Ούρλιαζε,το σώμα του καιγόταν.
                                                          Ο ηχός απ'τα βίντεο δυνάμωνε.Η εικόνα είχε χωριστεί στα τρία,στη μέση ο πρώην υπουργός και στα πλάγια,τα βίντεο που δεν τελείωναν ποτέ."Θα τον γαμήσω τον Φωτίου,θα τον θάψω!Πάρε τον εισαγγελέα και πες του να τον σκίσει!Θέλω να χεστεί πάνω του και μετά θα τον θάψω στα σκατά του.
                                                        Το μουνί σήκωσε κεφάλι και νομίζει πως μπορεί να τα βάλει μαζί μου,έχει τελειώσει!".Το ΝΑΙ ήταν ένα κοντέρ χωρίς τέλος.Ο Πανάρετος ούρλιαζε σαν ετοιμοθάνατο ζώο.Ο Σπύρος χαμήλωσε την ένταση και άφησε το τηλεκοντρόλ στο τραπέζι,την ίδια στιγμή που ο αδερφός του έπιανε το κινητό.Γύρισε και τον κοίταξε,το πρόσωπο του θα ράγιζε απ'την ένταση.
                                                      "Τι κάνεις ρε;""Άσε με""Ρε είσαι με τα καλά σου;".Η οθόνη καθάρισε,μόνο ο Πανάρετος φαινόταν.Ακούστηκε δύο τρεις φορές,πολύ δυνατά μια φράση απ'το πρώτο βίντεο "γιατί είναι αμόρφωτοι και πιο διεφθαρμένοι από μας".Οι αριθμοί χάθηκαν,εκτός απ'το εξαφήφιο του ΝΑΙ.Πήγε στο κέντρο της οθόνης,μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε σε καντράν κουλοχέρη.
                                                       Τρία ίδια,τρία κωλοδάχτυλα στη σειρά.Χάθηκαν τη στιγμή που ο Πανάρετος πήρε φωτιά.Το κεφάλι του κάπνιζε,έτρεμε απ'τους σπασμούς.Ο απρόσωπος επανεμφανίστηκε."Να λοιπόν που στο τέλος,αποδείχθηκες πραγματικός δημοκράτης.Ένωσες όλους τους πολίτες και θυσιάστηκες για να εξευμενιστεί η κοινωνία και η δημοκρατία.
                                                       Ξέρεις Αντώνη,λένε πως οι πολιτικοί,οι πουτάνες και τα κτήρια,αποκτούν σεβασμό μόνο όταν γεράσουν.Αν και ήσουν και τα τρία,δεν ενέπνευσες σεβασμό,ποτέ και σε κανέναν.Το μόνο που είχες να μας προσφέρεις ήταν ο θανατός σου.Άργησες λίγο,αλλά δεν πειράζει.Άξιζε το κόπο,δεν συμφωνείτε;Και μια τελευταία ερώτηση.Καταδικάζεις τη βία από όπου κι αν προέρχεται;Όχι ε ;"
                                                    Άγγιξε με τον δείκτη του δεξιού χεριού το πηγούνι του νεκρού.Σχημάτισε ένα χαμόγελο πάνω στη μάσκα με το αίμα."Το φως λεηλατεί τους ουρανούς,κοπάδια τα βασίλεια σε άτακτη φυγή.Κυρίες και κύριοι,καληνύχτα".
                                           
                                                           


                                                      
                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου