Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Οι Καλύτερες Ταινίες & Σειρές του 2015

Δεν έχω δει Spotlight,Son Of Saul,Room,Brooklyn,99 Homes.Δε νομίζω πως θα άλλαζε κάτι στη κορυφή.Καλό 2016 σε όλους.
                                  Βest Films

                                   10.Focus
Μπορεί να είναι προβλέψιμο,αλλά έχει στυλ και λίγη από την γοητεία της τριλογίας Ocean,οπότε του το συγχωρούμε.Στυλάτο,αστείο,με ρυθμό,ο Will Smith δεν είναι εκνευριστικός,πραγματικός πρωταγωνιστής το uber cool soundtrack.

                             9. Bridge of Spies
 H καλοφτιαγμένη προπαγάνδα της χρονιάς.Δεκτές όλες οι ενστάσεις,αλλά ο Spielberg ξέρει να φτιάχνει ταινίες.Θα μας λείψουν όλοι αυτοί οι σκηνοθέτες,που γυρίζουν φιλμς με αρχή,μέση και τέλος,που διαχειρίζονται το συναίσθημα σαν ζαχαροπλάστες (άσχετα αν μερικές τους πέφτει πολύ και λιγώνεις).
                                Σε αντίθεση με άλλες περσινές ταινίες παρόμοιας διάρκειας,οι δύο ώρες του  Bridge of Spies δεν κυλάνε σαν σκοπιά 2-4.Χορταστικό φιλμ,με την ερμηνεία του Rylance να ξεχωρίζει.

                         
                                 
                              8.The Big Short
Πως ξεκίνησε η οικονομική κρίση η ταινία.Βασισμένο στο όμοτιτλο βιβλίο του Michael Lewis,κάπου μεταξύ ψευδοντοκυμαντέρ και reality,με καλές ερμηνείες (ακόμα και ο άμπαλος Gosling είναι καλός),με πολύ έξυπνο χιούμορ και κυρίως την πιο ευσύνοπτη,κατανοητή και ξεκούραστη ανάλυση του θέματος.Μόνο μελανό σημείο,πως προσπαθεί να παρουσιάσει κάποιους από τους χρηματιστές πιο ευαίσθητους.Μια κατηγορία πλασμάτων που δεν εξανθρωπίζονται με τίποτα.

                  
                       7.Shaun the Sheep Movie
Ακόμα γελάω με την σκηνή στο εστιατόριο,ίσως να ήταν η πιο αστεία του 2015.Συγκινητικό και αστείο,λέει τοσά πολλά χωρίς να πει μια λέξη,το stop motion συναντά τον Mr.Bean.Bloody marvelous.

             
                  6.Kingsman: The Secret Service
Mπορεί να βγήκε στις καθυστερήσεις του 2014,αλλά θα δεν γίνεται να μην μπει στη λίστα.Τα Wanted & Shoot'Em Up βρήκαν επιτέλους παρέα.Η πιο στυλάτη περιπέτεια των τελευταίων ετών.Ο Firth είναι ο πιο φινετσάτος action hero έβα,η δε ατάκα και το ξύλο στην εκκλησία έσπασαν τα γαμηστερόμετρα και τα swagόμετρα.Θέλουμε sequel άμεσα,αλλά χωρίς ξέκωλες διαφημίσεις των McDonalds.

                                    5.Creed
 Το Creed με αιφνιδίασε.Ήμουν πολύ επιφυλακτικός πριν το δω.Η μεγαλύτερη αρετή του,το πολύ έξυπνο σενάριο.Ο Stallone κάνει ουσιαστικά reboot της σειράς,με νέο πρωταγωνιστή (που παίρνει το βάπτισμα από τον παλιό).Σενάριο και σκηνοθεσία κάνουν τα πάντα σωστά,πατάνε όλα τα κουμπιά και προσθέτουν βάθος στους χαρακτήρες και τους διαλόγους.
                                          Συγχωρείστε μου τον αδόκιμο όρο,αλλά το Creed έχει το ιδανικό συναισθηματικό marketing.Θα πιάσει τους παλιούς,με την καλύτερη ερμηνεία του Stallone (μαζί με το Copland),θα σε γλυκάνει με τη νοσταλγία της και τις (πολύ έξυπνα επιλεγμένες,γυρισμένες και τοποθετημένες)διάφορες σκηνές που θυμίζουν ή είναι tribute στις προηγούμενες ταινίες.
                                        Θα πιάσουμε και τους πιο νέους,με τον καινούργιο ήρωα,που ίσως να ψάξουν όλη τη φιλμογραφία.Aν και ο πρωταγωνιστής είναι τόσο κακός ηθοποιός που κάνει τον Weathers να φαίνεται με Denzel Washington.Mη σας ξεγελάει το όνομα,ο Michael B. Jordan είναι τόσο καλός στην υποκριτική,όσο ήταν ο συνονόματος του στο baseball.Eν κατακλείδι,το Creed είναι το πρώτο Rocky,προσαρμοσμένο στον 21 αιώνα.Sylvester σήκωσε το,το γαμημένο Όσκαρ.

                              
                                     4.Spy
H McCarthy είναι κωμικός βαρέων βαρών (no pun intended),o Statham αυτοπαρωδείται θεικά,οι ατάκες πέφτουν βροχή και η κωμωδία της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.Tons of fun.

                          3.Mad Max: Fury Road
 Θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά;Ουσιαστικά δεν έχει πλοκή.Δεν έχει χαρακτήρες,σχεδόν ανύπαρκτους διαλόγους.Ε και;Το Fury Road δεν είναι ακριβώς ταίνια,είναι εμπειρία,άσκηση αντοχής.Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη ταινία σαν αυτή,τουλάχιστον πρόσφατη.Εξοντωτικό,ισοπεδωτικό,νομίζεις πως όλα τα οχήματα πέρασαν από πάνω σου,ότι η έρημος τρύπωσε μέσα σου και σε κάνει σκόνη.
                                        Μου αρέσει ο γρήγορος ρυθμός στις ταινίες,αλλά πραγματικά το Fury Road με έβγαλε νοκ αούτ.Ο Miller στα 70 του ξανέγραψε το εγχειρίδιο των ταινιών δράσης,κάνοντας ό,τι προηγήθηκε να μοιάζει με βίντεο γυρισμένο σε κινητό.Υποκλίνομαι στη σκηνοθεσία,το μοντάζ και την φοβερή ερμηνεία της Theron,που με το τίποτα,χρησιμοποιώντας μόνο τη γλώσσα του σώματος,πλάθει μια φιγούρα,που μένει στην μνήμη και δεν την εξαφανίζει η καταιγίδα.George,μη βγάλεις sequel και άσε τον Hardy σπίτι του.

                                  2.Chappie
 Ο Neill Blomkamp κάνει ένα πράγμα,sci fi δυστοπίες με κοινωνικό σχολιασμό.Kάποιες φορές του βγαίνει (District 9),κάποιες όχι (Εlysium).To Chappie ανήκει στην πρώτη κατηγορία.Είχα να συγκινηθώ τόσο με χαρακτήρα ρομπότ,από τότε που ο Terminator χάθηκε στο υγρό μέταλλο.
                                          Ένα παιδί που μεγαλώνει τόσο γρήγορα  και προσπαθεί να αφομοιώσει τον απάνθρωπο κόσμο των ανθρώπων.Το Chappie είναι μια συγκινητική ταινία ενηλικίωσης.Η επιστημονική φαντασία,όταν γίνεται σωστά,χρησιμοποιεί τις φανταχτερές εικόνες  του μέλλοντος για να μας αφηγηθεί  ιστορίες που αφορούν το παρόν.Η τρίτη ταινία του Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη,μπορεί έχει λίγο παραπάνω συναίσθημα από όσο χρειάζεται,αλλά χτυπάει εκεί που πρέπει,το μυαλό και την καρδιά.Aυριανό underrated classic.

  
                                             1.Inside Out
Aν μου έλεγες ένα χρόνο πριν,πως η ταινία που θα μου άρεσε περισσότερο το 2015 θα ήταν της Pixar,θα σε κοίταζα περίεργα.Το έγραψα και σε προηγούμενο κείμενο,δεν είμαι φαν των Disney & Pixar.Το Inside Out όμως είναι μια τέλεια ταινία.Μια πρωτότυπη και πολύ έξυπνη ιδέα(αξίζει να διαβάσετε το υπόβαθρο και τη έρευνα των δημιουργών),μια εκθαμβωτική εκτέλεση,με αξιαγάπητους χαρακτήρες και ερμηνείες,με πολύ έξυπνο χιούμορ.
                                         Είναι δύσκολο να μην ξεπέσεις σε κλισέ,προσπαθόντας να το περιγράψεις.Τα 94 λεπτά του δεν θα σε στείλουν απλά πίσω στη παιδική σου ηλικία.Η ομορφιά τους θα την κάνουν να σου φανεί καλύτερη από ό,τι ήταν.Αν η ίδια η ζωή αποφάσιζε να γυρίσει μια ταινία,δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα.Θα τα παράταγε και θα έβλεπε το Inside Out 2-3 φορές σερί.Τόσο καλό ήταν.

                                           Best Tv Series
                                    Mr.Robot



Τι να γράψω για αυτή τη σειρά που δεν έχει γραφτεί ειπωθεί ;Η καλύτερη της περσινής χρονιάς,μόνος αντίπαλος ο εαυτός της,δύσκολα ξεπερνιεται ή έστω πλησιάζεται μια τέτοια πρώτη σεζόν.Ρωτήστε και το True Detective.

                                     Narcos
H ζωή του Πάμπλο Εσκομπάρ είναι τόσο εξωπραγματική,που κάθε απόπειρα δραματοποίησης είναι καταδικασμένη.Αυτό εδώ όμως το εξαιρετικά φτιαγμένο κολάζ μυθοπλασίας και πλάνων αρχείου,με την φοβερή ερμηνεία του Wagner Moura και την αφήγηση του Holbrook,είναι πιο εθιστικό κι από την κολομβιανή κοκαινή.

                              Better Call Saul
    Αφού μας τελείωσε το blue meth του Breaking Bad,αυτό είναι το καλύτεροο υποκατάστατο.Μεθαδόνη πολυτελείας.Αργεί λίγο να πάρει μπροστά,αλλά μέχρι το 10 επεισόδιο,θα παρακαλάς ν'αρχίσει η δεύτερη σεζόν.Το έκτο επεισόδιο με το ταργικό παρελθόν του Mike,ήταν το απόλυτο noir.

                                     Fargo 
     H τηλεόραση είναι ο καινούργιος κινηματογράφος και το Fargo είναι ο βασιλιάς του.Και να φανταστεί κανείς,πως δεν ξεπέρασε τη πρώτη σεζόν.

                             The Man In The High Castle   
    Ιδιαίτερη περίπτωση σειράς.Δεν ξεχωρίζει για την ποιότητα παραγωγής,τις ερμηνείες ή την πλοκή.Αλλά το εναλλακτικό του παρελθόν είναι τόσο ζοφερό που σε μουδιάζει,η ατμόσφαιρα του είναι αποπνικτική.Δυστυχώς επίκαιρο.

                                      Εύφημος μνεία
Στο φινάλε(;) του Hannibal.Ίσως το πιο συγκλονιστικό τελευταίο επεισόδιο.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου