Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Ωδή στο NBA Jam

Εδώ και χρόνια δεν παρακολουθώ αθλήματα,βαριέμαι αφόρητα.Το ποδόσφαιρο με κουράζει πλέον,ενώ το μπάσκετ δε μου άρεσε ποτέ.Αλλά..
             Το ΝΒΑ Jam δεν είναι απλά ένα παιχνίδι μπάσκετ.Είναι όλα όσα θα ήθελε να είναι το μπάσκετ,που όμως δεν θα γίνει ποτέ.Είναι η αφίσα πάνω απ'το κρεβάτι του,αυτή που βλέπει σαν εικόνισμα και προσεύχεται τέσσερις φορές τη μέρα,πριν και μετά το φαγητό.Το άπιαστο είδωλο.
             Το ΝΒΑ Jam δεν είναι απλά  ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της δεκαετίας του '90,στο top 5 παιχνιδιών του Mega Drive και το καλύτερο video game για το μπάσκετ στην ιστορία του σύμπαντος.Είναι η επιτομή της απλότητας.Εκεί βρίσκεται η ιδιοφυΐα του.
                                          Ηe's Heating Up

               Αφαιρείς τρεις παίκτες,συστήματα και τακτικές μπαίνουν τρίποντο στη χωματερή,προσθέτουμε λίγα μπαχαρικά action movie και την καλύτερη περιγραφή ever και έτοιμο το αριστούργημα.
Δύο εναντίον δύο,καρφώματα που φτάνουν στο θεό,τρίποντα από την μια ήπειρο στην άλλη,ατελείωτα αγκωνίδια,ο διαιτητής δεν σφυρίζει ποτέ φάουλ -τα φάουλ είναι για τους αδύναμους-,και αν είχε περισσότερη δράση,θα είχαμε μπαλονάκι στη καρδιά από τα 15.
            Oι λεπτομέρειες κάνουν το πρωταθλητή,και το NBA Jam έχει πολλές και μαγικές.Μετά από τρία συνεχόμενα καλάθια,το διχτάκι του αντιπάλου καιγόταν και τα καρφώματα γινόντουσαν όλο και πιο εντυπωσιακά με τη μπάλα να φλέγεται.H απίστευτη ατάκα "the nail in the coffin" όταν η διαφορά γινόταν μη αναστρέψιμη στα τελευταία δευτερόλεπτα.
                                        Razzle Dazzle
Στην αμέσως επόμενη έκδοση,η δράση ήταν ακόμη πιο καταιγιστική.Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού,εμφανιζόντουσαν power ups στο παρκέ.Σου έδιναν περισσότερη ταχύτητα,αντοχή και καλύτερη ευστοχία.Όμως η μαγική πινελιά ήταν άλλη.Για μερικά δευτερόλεπτα,αναβόσβηναν αριθμοί σε διάφορα σημεία του παρκέ,από το 4 μέχρι το 9.Αν στεκόσουν πάνω τους και ευστοχούσες,το καλάθι έγραφε όσο και το νούμερο.Μιλάμε 100  χρόνια μπροστά,νομίζω πως η FIBA πρέπει να υιοθετήσει αυτή τη καινοτομία,θα κάνει το παιχνίδι δεκάδες φορές πιο συναρπαστικό.
                                         From Downtown!
To ΝΒΑ Jam είναι μέσα στο top 3 παιχνιδιών που έλιωσα να παίζω στο Mega Drive.Aν και μιλάμε για την εποχή της δυναστείας των Chicago Bulls,εγώ διάλεγα τους Miami Heat.Με Seikaly να έχει τέλεια στατιστικά στα τρίποντα και Rice στα καρφώματα,ήταν η ιδανική ομάδα.Παίζοντας ατελείωτες ώρες,ανακάλυψα το μυστικό που με έκανε ανίκητο.
          Όταν ο αντίπαλος σούταρε τρίποντο,αν πηδούσες κάπου ανάμεσα στη γραμμή των βολών και το καλάθι,3 στις 4 φορές το παιχνίδι το μετρούσε ως κόψιμο.Αυτό το φανταστικό bug έκανε το παιχνίδι ακόμη πιο διασκεδαστικό για μένα.Δεν κατάφερα ποτέ να κερδίσω χωρίς να δεχτώ καλάθι,αλλά πέτυχα ένα 46-2.Ήμουν τόσο περήφανος για το κατόρθωμα μου,που έγραψα την οθόνη με το τελικό σκορ σε βιντεοκασέτα (βίντεο = screenshot στα 90s).
            Παιχνίδια σαν το NBA Jam είναι ακόμη πιο απολαυστικά όταν παίζεις διπλό.Μιλάμε για ντελίριο.Δεν θα ξεχάσω ποτέ,όταν κέρδισα έναν φίλο 79-78,μετά από τρεις παρατάσεις,με τρίποντο από τη σέντρα.Γιατί αυτό είναι οι άντρες κυρία μου,μπορεί να ξεχνάνε επετείους,γενέθλια,ιστορικές ημερομηνίες,ονόματα και οδούς,αλλά δεν ξεχνάνε ποτέ ένα video game που έπαιξαν πριν από 25 χρόνια.



                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου