Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Γιατί το Scott Pilgrim Vs The World κάνει κάθε άλλη ταινία να μοιάζει με επεισόδιο ελληνικής καθημερινής σειράς

 

Το Scott Pilgrim δέρνει όλες τις ταινίες της Marvel και της DC με το ένα χέρι. Κάνει όλες τις ταινίες δράσεις της τελευταίας δεκαετίας να μοιάζουν με απολιθώματα μουσείου φυσικής ιστορίας. Kι ας έχει τον πιο ενοχλητικό πρωταγωνιστή , τον πιο άσχημο άντρα στον πλανήτη.

O Edgar Wright είναι ο καλύτερος σκηνοθέτης από το Big Bang και μετά και αυτό είναι το αριστούργημα του, κανείς πριν ή μετά δεν μπόρεσε να γυρίσει μια καλειδοσκοπική καταιγίδα που να είναι ταυτόχρονα φιλμ, video clip, comic, video game, none of the above, all of the above, who cares anyway, το θέμα είναι πως σοδομίζει σε στυλ και με στυλ οποιαδήποτε “ανθυπομαλακιομετριότητα” έχει λανσαριστεί ως γαμάτη ταινία δράσης, ως γαμάτη ταινία γενικά.


Tι κι αν έχεις γυρίσει τα Hot Fuzz, Βaby Driver και At Worlds End (3 από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών) αυτή είναι η καλύτερη σου. Κι ας πήγε άκλαυτη εισπρακτικά. Eξ αιτίας του αποφάασισα να γίνω σκηνοθέτης (εντάξει, έπαιξε ρόλο και ο Michael Mann. Και ο Scorsese. Kαι ο Guy Ritchie. Kαι ο De Palma)
Γιατί οι μισοί ηθοποιοί δίνουν την ερμηνεία της ζωής τους, κι ας παίζουν 5 λεπτά. Chris Evans ποιος Captain America τώρα, εδώ έπρεπε να πάρεις Όσκαρ. It’s called grid bro.
Γιατί όπως μας έχει διδάξει και ο μεγάλος James Cameron “όλες μου οι ταινίες είναι ιστορίες αγάπης” οι καλύτερες ιστορίες είναι οι ιστορίες αγάπης, και αυτή εδώ είναι μια από τις πιο πρωτότυπες ιστορίες αγάπης ever, ακόμα κι αν είναι ανάμεσα στο μεγαλύτερο κατσίφλωρα στην ιστορία του φιλμ και σε μια ξινή χιπστεροπαρτόλα.
Ειλικρινά, ποιος χέστηκε για το κόμικ;
Η ταινία δεν περιγράφεται, απλά βιώνεται. Το μοντάζ, το χιούμορ, το πάντρεμα τόσο πολλών και διαφορετικών στοιχειών, θα κάνουν το μυαλό σας ένα roller coaster που όταν σταματήσει, η ζωή θα μοιάζει πιο βαρετή, αργή και χωρίς ρυθμό κι από φιλμ του Αγγελόπουλου σε slow motion σε χαλασμένο video.  Αν δε σας αρέσει, το πλέξιμο καλαθιών σε κάποιο μοναστήρι μάλλον είναι το πεπρωμένο σας.

Kείμενο  από την στήλη μου Director's Cut  στο Mikrofwno.gr.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου