Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

The Anxious Battle For Sanity

 


Πάντα με γοήτευε η άβυσσος. Είτε μιλάμε για τον ωκεανό, οπού υπάρχει ζωή χωρίς φως και κάτω από τρομακτική πίεση, στις πιο παράξενες και τρομακτικές μορφές, είτε για την ίδια την ετυμολογία της λέξης. Η συνηθισμένη εικόνα είναι αυτή του ερέβους, ενός αέναου σκότους. Με τα χρόνια, καταλαβαίνεις πως οι έννοιες είναι διαφορετικές.

Η άβυσσος δεν είναι η απουσία φωτός, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Όταν φωτίζεται η ολότητα της ζωής, όσο περισσότερο γίνεται κι από όλες τις πλευρές. Όμως οι άνθρωποι, όπως πολύ σοφά είχε πει ο Έλιοτ, δεν αντέχουν πολλή πραγματικότητα. Και όταν η λογική φωτίζει τα πάντα, υπάρχει μόνο η απελπισία. Γι'αυτό μεταξύ λογικής και συναισθήματος, πάντα διαλέγουμε το δεύτερο. 

Η άβυσσος είναι το μουσείο της πραγματικότητας με όλα τα φώτα αναμμένα. Και βλέποντας τα πάντα, σε πλημμυρίζει το κενό. Για το πόσο μάταιη είναι η ζωή, πως όλα είναι εφήμερα, για το πόσο ανόητοι, μικρόψυχοι και εγωιστές είμαστε. Το πόσο ασήμαντοι  σε ένα απέραντο σύμπαν. 

Δεν δαμάζεται εύκολα αυτή διαπίστωση. Γι'αυτό ψάχνουμε συνεχώς συναισθηματικούς αντιπερισπασμούς, για το οτιδήποτε. Το παράλογο της ύπαρξης και του θανάτου, το πόσο λίγο χρόνο έχουμε να γνωρίσουμε και να πλάσουμε τον εαυτό μας, ν'ανακαλύψουμε τους άλλους, το πόσα λίγα μπορούμε να κάνουμε, να μάθουμε. 

Πόσα βιβλία, δίσκους, ταινίες, ταξίδια δε θα προλάβω; Πόσες ζωές δε θα προλάβω να χωρέσω στο παζλ της δικής μου; Και το παρελθόν να είναι πάντα το χρώμα που λείπει από το μέλλον. Χρειάζεται τρομακτική προσπάθεια να συνεχίσεις με το βάρος αυτής της γνώσης. Πως όλες αυτές οι στιγμές, θα χαθούν σαν δάκρυα στην βροχή - Και πείτε μου πως το Blade Runner δεν είναι η κορυφαία ταινία όλων των εποχών..-.

Δεν ξέρω τι βοηθάει, για τον καθένα θα είναι κάτι διαφορετικό. Σίγουρα χρειάζεται μια πιο απλοϊκή προσέγγιση. Γιατί δεν μπορείς να νικήσεις, ούτε να φέρεις ισοπαλία. Απλά να φτάσεις μέχρι το τέλος. Go the distance. 

Έχοντας ως φιλοσοφικό modus operandi μια σειρά ταινιών με ήρωα έναν ημικαθυστερημένο πυγμάχο, δεν παίρνεις τα πράγματα και πολύ στα σοβαρά. Be there, win or lose. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου