Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Bullet Train (2022)

 


John Wick is the gift that keeps on giving. Πρόσφερε στο Keanu τον δεύτερο εμβληματικό του ρόλο στα 50, μας έδωσε μια σειριά ταινιών που τη θέλαμε χρόνια, ανελέητης δράσης και στυλιζαρίσματος, και δύο  σκηνοθέτες /πρώην κασκαντέρ που δίνουν πνοή στις action ταινίες. Ο Chad Stahelski και ο David Leitch είναι μάστορες του είδους. Ο δεύτερος είναι καλύτερος και το αποδεικνύει η αψεγάδιαστη φιλμογραφία του μέχρι στιγμής σαν σκηνοθέτης.

Το Bullet Train είναι η καλύτερη ταινία του 2022 μέχρι στιγμής, μαζί με το Elvis. Είχα να περάσω τόσο καλά στο σινεμά από τότε που είδα το Deapool 2, που και αυτό το σκηνοθέτησε ο  Leitch, τυχαίο; Όχι μόνο δεν κατάλαβα το πότε πέρασαν οι δύο ώρες, αλλά θέλαμε κι άλλο. Διαβάζοντας κριτικές, ήμουν σίγουρος πως η ταινία θα σπέρνει. Όταν δεν αρέσει στους κριτικούς, είναι σίγουρα καλή. Φανταστική φωτογραφία και μοντάζ, εξαιρετικό story telling, ιδανική ισορροπία δράσης, χιούμορ και πλοκής.

Όλη η δράση μέσα στο τρένο και όλα τα flashbacks και σεταρίσματα χαρακτήρων εκτός. Και μιλώντας για σεταρίσματα, μιλάμε για σεμινάριο. Δέκα πλάνα, χωρίς καν ατάκες, επιπέδου Edgar Wright. Καταλάβατε κουλτουραίοι πως γίνεται, που θέλετε μια ώρα για περιγράψετε το τίποτα; Ο Brad Pitt έπρεπε χρόνια να παίξει σε κάτι ανάλογο. Από τους τελευταίους πραγματικούς star, που δε φοβάται να τσαλακωθεί και επιτέλους να δείξει το πόσο καλόος είναι σε κωμικούς ρόλους. Οι διάλογοι, ειδικά των διδύμων χτυπάνε Γκαιριτσικά level καύλας, οι χαρακτήρες είναι ένας κι ένας, το σενάριο δένει όλα τα κομμάτια  του παζλ όπως πρέπει στο τέλος, ένω τα cameo δεν είνα απλά τα κερασάκια, είναι τούρτα πάνω στην τούρτα.

Ο ρυθμός σε πάει τρένο (παν intended) , υπήρξαν στιγμές που μας εκτροχίασαν σε οπαδικά επίπεδα, θέλαμε να ανάψουμε καπνογόνα (ευτυχώς ήταν θερινό). Αν πρέπε να σταθώ κάπου, είναι στις σκηνές που το φιλμ μας συστήνει τον κακό. Ήδη κλασικά, το πλάνο με το ρεβόλβερ στο μανίκι ήταν οργασμός, ανατριχίλα που μόνο στις τιανίες του Guy Ritchie και του Edgar Right έχω νιώσει. Ένα μας έλειψε, αν έβγαζε τη μάσκα ο κακός και ήταν ο John Wick, σήμερα θα διαβάζετε στις ειδήσεις για σινεμά που κάηκε.

Θέλουμε sequel, prequel χθες, spin off με τους δίδυμους, γενικά ξεχειλώστε το. Όπως και στο John Wick, το σύμπαν που χτίζεται, προσφέρει πολύ υλικό.  Σε μια εποχή που συνθλίβεται αναμέσα στο σούπερ μάρκετ της Marvel, την πολιτική ορθότητα και στην art house φλυαρία,  τo Bullet Train είναι το σινεμά της καρδιάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου